Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

26.4.2010

Lukeminen

Saan nykyään ihan liian vähän tilaisuuksia lukea. Viikon junassa istuminen loputtomien Siperian arojen halki kolistellessa on parempi kuin oiva tilaisuus ottaa kirja käteen ja lukea. Tosin minua on jo peräti professoritasolta muistutettu, että junamatkan aikana ikkunasta pitäisi myös muistaa katsoa ulos valoisan aikaan, ja että matkamme aikana on niillä leveysasteilla valoisaa pitkään. Siitäkin huolimatta aion käyttää reippaasti aikaa myös lukemiseen.

Olen aloittanut matkaan liittyvän lukuprojektin jo lukemalla Jørgen Bitschin mainion Tuntematon maa -kirjan. Tuo 1960-luvulla kirjoitettu matkakertomus aikansa suljetuimpiin maihin lukeutuneesta Mongoliasta valaisi aika paljon maasta, josta en loppujen lopuksi tiennyt juuri mitään. Löysin vintiltä pari viikkoa sitten Unto Parvilahden Neuvostoliitto-, vankeus- ja Siperia-aiheisen teoksen Berijan tarhat, joka minun on pitänyt jo vuosikaudet lukea. Kuinka sopiva kirja mukaan otettavaksi!

Matkaan lähtee totta kai myös muutama itse matkaan tai matkaseutuihin liittymätön opus. Yöpöydällä on matalahko pino työkaverilta lainassa olevaa fiktiota. Lisäksi olen tsunamista saakka yrittänyt muutaman kerran aloittaa China Miévillen Iron Councilia, mutten piru vie pääse koskaan alkua pitemmälle. Tuo kirja on käynyt jo ainakin Thaimaassa, ja trans-Siperian junamatkan yksi keskeisiä tavoitteita onkin saada tuo kovia odotuksia kantava kirja viimein luettua.

Ei kommentteja: